sobota, 9. januar 2010

Anger

BRANJE MISLI
Zanimiv fenomen, povezan z jezo, se imenuje "branje misli": kadar se nekdo obnaša neskladno z našimi "pravili", se zavestno odločimo, da poznamo njegove motive. Odločimo se, da znamo brati njegove misli. Na primer: ko nas prehiti avto, se razjezimo, ker "vemo", da nas voznik podcenjuje in misli, da je nekako boljši od nas. Če kdo zamudi na sestanek, se razjezimo, ker "vemo", da nas ne spoštuje. Če nas družinski član narobe razume, se razjezimo, ker "vemo", da to počne namenoma. V takšnih primerih se niti ne potrudimo, da bi drugega človeka vprašali, kaj v tistem trenutku v resnici misli ali čuti. Zakaj bi ga le? Sami se namreč odločimo: če bi mu bilo res mar, če bi nas cenil & bi živel skladno z našimi pravili ali bi vsaj "moral" vedeti, da nas njegovo vedenje vznemirja, in tega ne bi počel.





"MORAL(A) BI ...''
Mnogi živimo z dolgim seznamom tistega, kar bi morali storiti, reči, napisati, prebrati & To vpliva na naša pričakovanja o tem, kako bi se morali obnašati mi sami in ljudje okoli nas. Na primer: "To bi moral storiti bolje", "Sodelavec bi me moral podpreti pri tem projektu" & Vsakič, ko katero od pričakovanj ni uresničeno, se razjezimo zaradi neskladja med pričakovanji in dejanskim stanjem. Pri tem se ne zavedamo, da življenje ne bo nikoli skladno z našimi osebnimi pričakovanji.




Jeza nam jemlje obilo mentalne in fizične energije.


Nekaj taktičnih nasvetov za umiritev:
- Dihajte globoko, s trebušno prepono. Dihanje iz prsi vas ne bo sprostilo. Predstavljajte si, da vaš dih prihaja naravnost iz trebuha.
- Počasi ponavljajte fraze, kot sta "sprosti se" in "umiri se". Ponavljajte jih, medtem ko globoko dihate.
- Uporabljajte domišljijo. Predstavljajte si pomirjujoč dogodek iz preteklosti ali iz nabora svojih neuresničenih želja.
- Gibanje. Umirijo vas lahko nenaporne, počasne vaje (denimo joga), s katerimi sprostite mišice in se umirite. Naučite se teh vaj in jih izvajajte vsakič, ko ste čezmerno razburjeni.


Vir: revija Viva (deli, avtor: Neža Žigon)



Ni komentarjev:

Objavite komentar